Als werknemer die ontslagen wordt heb je rechten, ook in Amerika. Amerika heeft een beetje het imago dat wanneer je ontslagen wordt, je meteen op straat moet gaan leven. Maar dit is in realiteit eigenlijk helemaal niet zo. Je hebt in de Verenigde Staten namelijk recht op je laatste salaris en je krijgt de optie om je ziektekostenverzekering voort te zetten en je kunt in aanmerking komen voor een ontslagvergoeding en een werkloosheidsuitkering. Lees hieronder meer gedetailleerd wat de opties zijn.   

Laatste salaris

Veel staten in Amerika hebben aparte regels voor wanneer de werknemer zijn laatste salaris krijgt. In de meeste staten is het zo, dat je je laatste salaris krijgt op de werkdag nadat je bent ontslagen. En werkgevers zijn hier ook verplicht toe. Als dit niet gebeurt, dan kan je een arbeidsrecht advocaat inschakelen om je voormalige werkgever aan te klagen. Je zult in dit geval vaak als de winnaar eruit komen wanneer het betalingstermijn langer duurt dan een werkdag.

Ontslagvergoeding

Voor een ontslagvergoeding heb je waarschijnlijk in je contract al getekend. Het is namelijk een overeenkomst die is gemaakt tussen werkgever en werknemer. Deze overeenkomst houdt in dat de werkgever de werknemer een ontslagvergoeding verschaft zodra de weknemer ontslagen wordt. In ruil voor deze overeenkomst belooft de werknemer de werkgever niet aan te klagen bij ontslag. Ook al wordt een ontslagvergoeding niet verplicht door de wet, veel bedrijven doen er wel goed aan. Deze ontslagvergoeding kan bijvoorbeeld bestaan uit 2 weken uitbetaald krijgen voor elk jaar dat een werknemer heeft gewerkt.

Ziektekostenverzekering

Ontslagen werknemers hebben in Amerika recht op een doorlopende ziektekostenverzekering voor een bepaalde periode. Dit is wettelijk verplicht voor bedrijven die meer dan 20 mensen aan het werk hebben. De periode dat iemand zijn ziektekostenverzekering doorloopt, ligt meestal aan hoelang die persoon er heeft gewerkt. Hoe deze periode wordt bepaald ligt eraan in welke staat je je bevindt.