Wat is asbest? Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal uit de silicaatfamilie. Hoewel er veel verschillende soorten asbestvezels zijn, waren drie veelgebruikte in Nederland: Crocidoliet, Amosiet en Chrysotiel (respectievelijk blauw, bruin en wit).

Elk met hun eigen individuele kenmerken, werd het wijdverspreide gebruik van asbest populair, hoofdzakelijk dankzij de isolerende eigenschappen. Daarnaast zorgde asbest ook voor versterking van de bouwmaterialen.

 

Crocidoliet

Algemeen bekend als ‘blauw asbest’ werd deze vezel rond de jaren 70 verboden. Crocidolietvezels worden beschouwd als de gevaarlijkste vorm van commercieel gebruikt asbest. De vezels zijn kort en scherp, wat betekent dat ze de neiging hebben om longblaasjes te doorboren, waardoor ze langdurige schade veroorzaken. Door hun puntige vorm zijn ze ook moeilijker uit te ademen als ze geïnhaleerd worden.

Crocidoliet maakt deel uit van een familie van mineralen die bekend staat als Amfibool, waarvan Amosiet ook lid is. De Amfibool -familie omvat ook Tremoliet, Anthofylliet en Actinoliet. Deze extra 3 mineralen worden ook als gevaarlijk voor de mens beschouwd, hoewel ze veel minder vaak werden gebruikt omdat ze veel zeldzamer zijn.

Crocidoliet werd voornamelijk gebruikt als gespoten isolatie, thermische isolatie (pijpafdichting), los-gevulde isolatie, asbest-geweven textiel (zoals verpakkingen) en het afdekken van cement. Crocidoliet werd in de scheepvaartindustrie veel gebruikt voor spuit- en lager toepassingen.

 

Amosiet

Amosiet asbest wordt vaker “bruin asbest” genoemd. Amosiet, dat rond de jaren 80 werd verboden, wordt beschouwd als een andere zeer gevaarlijke vorm van asbest.

Amosiet, dat bijna uitsluitend in Zuid-Afrika wordt gewonnen, kreeg zijn naam op basis van het acroniem van de producent Asbestmijnen van Zuid-Afrika. De technische naam voor Amosiet is in feite Gruneriet, maar wordt zelden onder deze naam genoemd.

Amosiet is het meest voorkomende amfibooltype asbest. Amosiet is natuurlijker en sterker dan chrysotielvezels en werd veel gebruikt in harde platen zoals asbestisolatieplaten (AIB). Amosiet kan worden gevonden als het enige asbest ingrediënt in AIB, maar wordt vaak gebruikt als onderdeel van het mengsel met chrysotiel.

 

Chrysotiel

Chrysotiel is veruit het meest voorkomende asbesttype, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. In tegenstelling tot Amosiet en Crocidoliet maakt chrysotiel deel uit van de Serpentijn familie van mineralen en heeft als zodanig verschillende. Chrysotiel bestaat uit kleine krullende vezeltjes. Hierdoor kunnen de vezels gemakkelijker worden uitgeademd, omdat ze minder snel in de longen of andere delen van de luchtwegen vast komen te zitten.

 

Chrysotiel is veruit de meest voorkomende van alle soorten asbest, goed voor meer dan 90% van alle in bouwmaterialen gebruikte asbest.

 

Vaak aangeduid als “wit asbest” was meer dan 90% van alle commercieel gebruikte asbest  chrysotiel. Chrysotiel was het laatste type asbest dat in Nederland werd verboden. Amosiet en crocidoliet werden officieel verboden als onderdeel van de Asbestverordeningen (verbodsbepalingen). Deze verordeningen werden in de jaren 90 bijgewerkt om er chrysotiel in op te nemen.

Hoewel bewezen een oorzaak van ademhalingsziekte te zijn, vormt chrysotiel een kleiner risico dan andere soorten asbest uit de Amfibool-familie. Nog steeds gedolven in verschillende landen over de hele wereld, waaronder India, Brazilië, Rusland en China, blijft Chrysotiel gebruikt worden in ontwikkelingslanden ondanks de nu bekende gezondheidsrisico’s.

 

Bekende asbestmaterialen

  1. Losse asbestvulling isolatie (gebruikt in zolders, vloerleemtes en binnen scheidingswanden)
  2. Gesproeide coatings
  3. Achtergebleven leidingen
  4. Isolatieplaat (AIB)
  5. Touwen, garens en doeken (voornamelijk gebruikt in oudere zekeringdozen en pijppakkingen, maar ook handschoenen en branddekens)
  6. Papier (backing gebruikt voor vloertoepassingen)
  7. Bitumenvilt en aanverwante producten
  8. Vloermaterialen (zowel vinyl als thermoplastische tegels)
  9. Coatings en verven (vaak Artex genoemd)
  10. Mastiek, afdichtingsmiddelen en stopverf (vaak gebruikt als beglazingskraal en in zeer oude muurpluggen)
  11. Versterkte kunststoffen (toiletzittingen en reservoirs)

De bovenstaande lijst is van de meeste tot minst gevaarlijke stoffen ingedeeld. Men zou moeten opmerken dat alle soorten asbest het potentieel hebben om een risico te vormen indien niet behandeld of verwijderd geschikt. Neem voor deskundig oordeel contact op met een gecertificeerd bedrijf voor een asbestinventarisatie. Het tweede deel van materialen in de lijst mag verwijderd door particulieren, voor de overige asbest is het verplicht een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.