Bewerkingsmachines zijn de werkpaarden van de precisiemachinebouw en -industrie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten, snelheden en andere afmetingen. Deze onmisbare machines op de werkvloer hebben een grote verscheidenheid aan toepassingen. Uitgerust met verschillende niveaus van software en automatisering kunnen ze helpen om de efficiëntie van de bewerkingsprocessen en uiteindelijk de kwaliteit van de onderdelen aanzienlijk te verbeteren.

De uitdaging ligt echter in de keuze van de juiste CNC-bewerkingsmachine voor jouw proces. Hoe beperk je de keuze met zo’n breed scala aan factoren? Hier zijn in ieder geval 8 tips voor je om mee te beginnen.

 #1 Huidige bewerkingsmachines en ervaring van de operator

Eerst moet je je afvragen hoe de huidige machineopstelling in jouw fabriek is en hoeveel ervaring jouw ingenieurs en operators hebben met het gebruik van bewerkingsmachines.

Als je al bestaande bewerkingsmachines hebt, moet je evalueren of ze nog steeds geschikt zijn voor hun productiedoeleinden, kijken waar jouw huidige gaten zitten, de levensduur van jouw machine beoordelen en de kosteneffectiviteit van het vervangen van een bestaande machine door een nieuwere, beter presterende machine evalueren.

De expertise en bekwaamheid van jouw operators van bewerkingsmachines zal ook een cruciale rol spelen. Over het algemeen vereisen meer geautomatiseerde slimme machines minder menselijke tussenkomst dan eenvoudigere bewerkingsmachines met beperkte functies.

#2 Onderdeel moeilijkheid en complexiteit

Een van de grootste uitdagingen in de CNC-bewerking is de complexiteit en precisie van de te produceren onderdelen. Denk hierbij aan 3 tot 5-assige bewerkingscentra en 2 tot 8-assige draaicentra. Ze maken één-, twee- of zelfs meerassige (massaproductie) ontwerpen mogelijk. Van standaard tot zeer complexe opdrachten of voor serieproductie, je kunt zowel horizontale als verticale CNC-draaibanken met 2 tot 5 assen of freesmachines met 3 tot 5 assen overwegen.

#3 Te bewerken materialen

CNC-bewerkingsmachines zijn in staat om op vrijwel de meeste materialen te werken, waaronder aluminium, koper, malstaal of gehard staal en titanium. Het type materiaal dat bewerkt moet worden heeft invloed op het ontwerp van de machine en de te kiezen spindel, maar ook op het niveau van de prestaties, de duurzaamheid, het draagvermogen en de precisie die gerealiseerd kunnen worden. Fysieke eigenschappen en optimale snijcondities van het materiaal zullen ook invloed hebben op de factoren van de bewerkingsmachine, zoals het maximale toerental van de spindel, het maximale vermogen van de spindelmotor en het maximale benodigde draaimoment van de spindelmotor.

#4 Lineaire beweging (LM) geleidingsmanieren of doosgeleidingsmanieren

Vervolgens moet je overwegen of je moet kiezen voor een CNC-bewerkingsmachine met het lineaire geleidingssysteem (LM) of voor de sterkere en meer stijve doosgeleidingswijze. Er zijn vier belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden: snelheid, stijfheid, belastbaarheid en levensduur van het gereedschap. Bij de keuze is het nuttig om uzelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat zal het te snijden materiaal zijn?
  • Hoeveel demping van de trillingen is nodig?
  • Wat zijn de gewenste snijsnelheden?
  • Wat zijn de verwachte en gewenste standtijd?

#5 Types CNC-besturingssysteem

Bij de keuze van de juiste bewerkingsmachines moet je ook rekening houden met de keuze van de meest praktische CNC-besturingen. Dit is niet alleen afhankelijk van het automatiseringsniveau, maar omvat ook het aantal te besturen assen en de benodigde manuele interventies tijdens het productieproces.

Je moet verder gaan dan het kiezen van het mooiste en grootste scherm voor jouw CNC-besturing en rekening houden met de volgende belangrijke factoren:

  • Betrouwbaarheid van de CNC-besturing
  • Doeltreffendheid van de controles
  • Software stabiliteit
  • Gebruiksvriendelijkheid – bent je in staat om operatoren te vinden voor deze bedieningen?

#6 Kosten per onderdeel

Om dit te bepalen moet je rekening houden met zowel jouw vaste als variabele kosten:

  • Vaste kosten: Initiële kapitaalsinvestering, afschrijving van de machine, rente op de lening (indien van toepassing)
  • Variabele kosten: Materiaalkosten, personeelskosten, gereedschapskosten, onderhouds- en servicekosten, kosten van reserveonderdelen
  • Merk op dat het kiezen van de goedkopere machine niet noodzakelijkerwijs garandeert dat je op de lange termijn een betere productie-efficiëntie of winstgevendheid in de fabriek zult hebben.

#7 Beschikbare ruimte in de fabriek

Ten slotte, maar zeker niet in de laatste plaats, moet je rekening houden met hoeveel ruimte je in de fabriek hebt. Dit hangt af van de volgende factoren:

  • Maximale benutting van het beschikbare vloeroppervlak
  • Minimalisering van de verplaatsing van werknemers van machine naar machine
  • Materiaalstroom en ruimte voor het verplaatsen van materialen van punt naar punt
  • Verhoging de productiviteit
  • Spaanderafvoer
  • Veiligheidsvoorwaarden voor werknemers
  • Ruimte voor toekomstige uitbreiding
  • Beschikbare stopcontacten